Välkommen

Vad är excenterpressar? På denna sida vill vi svara på frågor och ge tips och inspiration om pressning i olika former. Varmt välkommen till excenterpressar.se.


Läs mer

Dragpressning

Vad kan moderna plåtbearbetningsmaskiner göra?

Det tillverkas en rad olika objekt av metall och för att metallbearbetning ska bli effektiv så använder man sig av moderna maskiner som kan ta fram allt från riktigt små detaljer till stora möbler. Med pressar, bockningsmaskiner och svarvar så får man fram perfekta former och många gånger så kan allting utföras på en och samma verkstad. Men vad kan egentligen moderna plåtbearbetningsmaskiner göra?

Plåtbearbetningsmaskiner som skapar verktyg åt andra maskiner

Den som börjar studera på ett industriprogram kommer att få lära sig hur många olika plåtbearbetningsmaskiner fungerar. Något som blir uppenbart är att man måste tillverka verktygen som finns i dessa maskiner på något vis. Här använder man sig av precis samma typer av maskiner och man tar fram verktygen av metall. Det går förstås att utföra skärande bearbetning med andra metoder där man inte kommer att behöva ett verktyg av metall som vid vattenskärning, men det är faktiskt inte så ovanligt att den maskin som man ska tillverka med även kan användas för verktygsframställning.

Om man inte har en ritning så kan man numera scanna in verktyget som man ska tillverka och sedan skicka informationen via en dator till metallbearbetningsmaskinen som då kan tillverka en exakt kopia. Det finns ju faktiskt till och med 3d-skrivare som kan fungera som en slags metallmaskiner då man väljer att skriva ut i metallmaterial.

Vackra möbler till butiker och hem

Det är också vanligt att man bygger möbler i metall och då behöver man bra plåtbearbetningsmaskiner som kan böja till hyllor och delar som ska ingå i hyllsystem eller kanske utgöra en del av stolar och bord. För att det ska bli vackert så väljer man finare material som man förbehandlar för bättre motstånd mot rost och slitage och som till sist ytbehandlas med den färg som man vill ha på möblerna.

Metallmöbler är populära som butiksinredning men också till hem där man är ute efter den moderna känslan och den styrka som materialet på ett naturligt sätt erbjuder. Med metall så blir det vackert även om man inte lackar och färgar för det här materialet har en helt naturlig skönhet som tilltalar många.
Man måste inte tillverka kompletta möbler av metall. Många gånger så är det så att man använder bockmaskiner för att skapa de tråddetaljer som kan finnas på baksidan av stolar och under bord.

Rörsystem av metall

Har du någonsin tänkt på hur de där rören som du ser utomhus och i källaren är gjorda? De har med största sannolikhet rörbockats med maskiner som klarar av den här typen av projekt. Då de är gjorda i rostfritt material så håller de länge trots att de utsätts för dagligt slitage.

Små delar till apparater

Det är inte bara stora objekt som möbler som man tillverkar med plåtbearbetningsmaskiner. Ibland så måste man skära ut mindre delar från plåt-ark som kan vara mer eller mindre tjocka. Det här kan man göra med en rad olika maskiner som kan kommunicera med en dator vilket gör det lättare att få en snabb och effektiv tillverkningsprocess.

9 Sep 2016