Välkommen

Vad är excenterpressar? På denna sida vill vi svara på frågor och ge tips och inspiration om pressning i olika former. Varmt välkommen till excenterpressar.se.


Läs mer

Dragpressning

Begagnade excenterpressar

Det finns flera saker att beakta då man vill investera i en begagnad excenterpress. Många äldre modeller av excenterpressar håller riktigt bra än idag, men det är inte slitstarkheten som står i centrum då man ska avgöra om det är läge att skaffa en begagnad modell eller satsa på en ny. Regler och krav för excenterpressar förändras hela tiden och det betyder att en begagnad modell kan behövas anpassas för att vara godkänd för arbete. Det kan också vara så att man kanske hellre väljer en nyare variant för att säkra sig om tillgång till reservdelar och service.

Ny eller begagnad excenterpress

Det som talar för en begagnad excenterpress är förstås priset. Om man får samma kraft och precision som man skulle få med en ny variant men till en bråkdel av priset så är det klart att detta verkar vettigt. Den som har stor erfarenhet av pressar och pressningsarbeten förstår även hur den begagnade maskinen bör anpassas för att passa in i produktionen. Man får helt enkelt jämföra pris och funktion för att komma fram till om det kommer att vara värt att köpa en begagnad excenterpress eller inte.

Besiktning och säkerhet

Ibland så kan man finna annonser med begagnade excenterpressar där det står klart och tydligt att pressen inte har gått igenom en besiktning från SMP (Svensk Maskin Provning). Att gå på löften om att maskinen är i gott skick kan vara att ta en risk såvida man inte själv har kunskapen för att göra denna bedömning. Det är alltid en säkerhet att välja en begagnad press som har undersökts och besiktigats av SMP så det här kan vara något att tänka på inför köpet. Det är också viktigt att se till att en begagnad press har anpassats med styrsystem som uppfyller de krav som gäller för driften. Detta särskilt då det handlar om manuell drift. Det är också bra att titta på pressens komponenter och hur mycket underhåll dessa kommer att kräva.

Reservdelar och service

Det behöver inte vara en nackdel då man skaffar en begagnad excenterpress som är i behov av renovering. I vissa fall kan det löna sig att ta hand om denna renovering med bra reservdelar. Följer man sedan upp med lämplig service så finns det inget som säger att maskinen inte kan hålla så länge som man behöver den. Det är förstås viktigt att man har den support som behövs på nära håll. Äldre märken kan också ha fin support från lokala företag som jobbar med samma typ av excenterpressar. Ta reda på detta innan köp så att en eventuell renovering eller reparation inte blir en besvärlig historia.

Var finner man begagnade excenterpressar

Idag finner man allt online och det gäller även begagnade excenterpressar. Man kan lätt finna annonser som är aktuella med pressar som säljs just nu. En del sajter ger dig möjliget att ge ett bud på en aktuell excenterpress. Detta gör att priset kan bli lägre vilket kan ge en besparing. Om man inte har tid att vänta på att en budgivning ska bli klar online så är det bättre att se på de annonser som finns i branschtidningar och speciella forum online där man kan ta kontakt med säljaren direkt för att se om det handlar om den typ av excenterpress som man är ute efter.