Välkommen

Vad är excenterpressar? På denna sida vill vi svara på frågor och ge tips och inspiration om pressning i olika former. Varmt välkommen till excenterpressar.se.


Läs mer

Dragpressning

Automatpress

Med en automatpress så kan man se till att produktionslinjen blir effektivare. Idag är det fortfarande många som jobbar med pressar som har årtionden på nacken. Pressarna kan vara manuella och automatiska, och de kan fungera väl ihop med modernare pressar. När man bygger ut sin presslinje så ligger dock fokusen på automatpressar som erbjuder snabbhet och säkerhet. Ska man skaffa begagnat eller nytt? Det här är en fråga som måste avgöras av det behov man har samt den budget som finns för den nya pressen.

Nyare modeller är förstås mycket bekväma att jobba med, men de kräver kunskap för att man ska kunna ta hand om underhåll och ställa in hastighet på rätt sätt. Inget varar för evigt och därför så är det viktigt att man skaffar pressen från en leverantör som ger god support om det skulle behövas.

När man köper en automatpress

När man ska köpa en automatpress så finns det många frågor att ta ställning till. Det är viktigt att se framåt och tänka igenom hur pressen ska ingå i en presslinje under en längre tidsperiod. Kommer den att vara användbar även då det blir dags att expandera och ändra om i styrsystemet? Man kan förstås inte förutse allt som kommer att hända i framtiden, men det är klokt att välja en press som är enkel att anpassa till den produktion som man sysslar med. Det kan till exempel vara bra med en hydraulisk enhet som gör det möjligt att anpassa pressen till manuella varianter som man redan har eller som man kommer att skaffa i framtiden.

Styrsystem

Det är klart att moderna styrsystem passar särskilt bra till nyare automatpressar. När man kan styra hela processen via en bekväm skärm som finns direkt i anslutning till pressen så blir arbetsprocessen effektivare. Samtidigt kräver detta lite mer av de som jobbar med pressarna. Man måste förstå hur en automatpress ska underhållas på rätt sätt. Genomskinliga delar gör det enklare att se när det är dags att plocka isär och underhålla, men detta hjälper bara den med tränad blick och rätt kunskap.

Reservdelar och support

För att arbetet med automatpressar ska bli lyckat så får man inte råka ut för alltför många stopp på grund av delar och moduler som inte fungerar som de ska. Har man köpt en begagnad automatpress så är det viktigt att man kontrollerade att den levde upp till alla regler och krav vid köptillfället. Skulle man behöva reparera och byta ut delar så är det mycket viktigt att detta går fort. Det räcker ju att en enda press står still för att en hel presslinje ska påverkas av detta.

Ser man bara till att köpa sin automatpress från ett företag som även erhåller service och reservdelar så behöver man inte oroa sig för eventuella stopp. Dessutom kan det vara smart att hela tiden bygga på med utbildningar i underhåll av pressar. Dessa är mycket effektiva och viktiga för att man ska kunna upptäcka behov av underhåll och reparationer i tid. Framför allt så leder de till en säker arbetsmiljö där alla kan trivas och utvecklas.