Välkommen

Vad är excenterpressar? På denna sida vill vi svara på frågor och ge tips och inspiration om pressning i olika former. Varmt välkommen till excenterpressar.se.


Läs mer

Dragpressning

Dragpressning

Vad är dragpressning?

Inom metallindustrin, världen över, så använder man sig av pressning för att forma metall. En viktig pressningsmetod är dragpressningen som står bakom många vanliga produkter som burkar och metallkärl. Om man vill översätta text om dragpressning så kan det vara bra att veta att den här metoden heter deep drawing på engelska. Men en översättare som vill ta fram information om den här tekniken kan använda sig av flera andra svenska uttryck som beskriver samma metod, som till exempel stäckpressning och djuppressning.

Så går dragpressning till
Med pressningsteknik så kan man göra så mycket och man kan förstås pressa olika material som då man till exempel jobbar med cd pressning. Men med dragpressning så menar man för det mesta pressning av plåt. Syftet är att få fram delar och föremål som är djupa och inte kantiga. Det är också därför som metoden ibland kallas för just djuppressning då man får ett djup i form av en ihålighet som kan vara med eller utan botten. Processen går ut på att man formar ett metallark för att få fram koppar och lådor. En typisk dragpressningsprocess kan gå ut på att man tar det platta arket för att sedan med precisa slag forma det till ett tredimensionellt objekt. Man använder sig av en form som metallen kommer att formas efter.

Komplexa former
Det enklaste är förstås att skapa ett objekt som är cirkelformat eller fyrkantigt men med dragpressning så kan man göra så mycket mer. Det går att få fram mycket komplexa former men det är förstås så att man måste jobba i steg och med olika verktyg för att lyckas med detta. Moderna dragpressningsmaskiner inkluderar alla steg så att man kan mata in plåten för att sedan få ut färdiga delar och produkter. Med datateknik så får man exakta former och det även då det rör sig om mer komplex design.

Dragpressningen behövs överallt
Det är spännande att se hur användbar dragpressningstekniken är och hur många föremål som har tagits fram på detta vis. Kastruller och långpannor av stål som används i privata hushåll såväl som i storkök tas fram med hjälp av dragpressning och så även diskbänkar och större föremål som har runda, fyrkantiga och ihåliga partier. Industrier som bilindustrin drar stor nytta av den här pressningsmetoden för delar som håller rätt format. Andra föremål som dragpressats är paneler, bensintankar, olika typer av lådor och så burkar för läskedrycker förstås. Med djuppressning så kan man ta fram helt färdiga föremål som grytor eller skapa mindre delar som kommer att sitta inuti en maskin. Tekniken erbjuder en flexibilitet och en exakthet som är ett måste inom så många olika industrier.