Välkommen

Vad är excenterpressar? På denna sida vill vi svara på frågor och ge tips och inspiration om pressning i olika former. Varmt välkommen till excenterpressar.se.


Läs mer

Dragpressning

Presslinje

Idag är det många svenska företag som jobbar med en föråldrad presslinje. Pressarna håller god kvalitet men tillsammans jobbar de inte så effektivt som man kunde önska. Det finns flera lösningar på detta problem, och det är inte så att man måste skrota hela maskinparken och börja om på nytt för att få igång en presslinje som levererar i den takt och med den kvalitet som man har behov av. Genom att lägga till, uppdatera och byta ut styrsystem så kan man åstadkomma stor skillnad i produktionsprocessen.

Det är viktigt att man diskuterar presslinjen så som den ser ut idag. Hur fungerar arbetet och var upplever operatörer att det tar mest tid? Det kanske även är så att man ser att vissa pressar lägger av alltför ofta för att det ska löna sig att ha de kvar. Det kan finnas begagnade alternativ som fungerar bättre eller så får man ta kostnaden av en investering i en ny press för att öka presslinjens prestanda.

En fungerande presslinje

Man kan ju diskutera vad en fungerande presslinje ska leverera, och det här är en fråga som skiljer sig mellan olika företag beroende på produkt och orderingång. Visst kan man ha pressar som gör jobbet som de ska, men när operatören måste hantera styrningen för varje press separat så tar detta en hel del tid. Det innebär också att operatören måste hålla ordning på integrationen av styrsystemen och lämna över denna information till den som tar över då skiftet är över. Man kanske även jobbar med olika robotar för inmatning och utmatning, och detta fungerar men det är inte det effektivaste. Med andra ord så måste man analysera om det räcker med en fungerande presslinje eller om man vill få ut mer av sina pressar.

Snabba leveranser

Det som gör att många idag söker efter vägar till en bättre integration mellan pressarna i en presslinje är att kraven på snabba leveranser har ökat. Ett och samma företag kan driva flera olika produktionslinjer som förväntas löpa på smidigt och snabbt. Om man märker att det ofta sackar i arbetet och att man har svårt att klara av leveranser så kan lösningen bli att skaffa ett styrsystem som täcker alla pressar. Idag finns det mycket smarta system som även klarar av att hantera pressar som inte är fullt automatiska. Detta sparar både tid och pengar och gör det möjligt att möta de mål som man har satt upp.

Byta ut och modernisera

I vissa fall så får man ändå acceptera att det har blivit dags att byta ut och modernisera. När man uppgraderar en presslinje så är det inte bara pressarna som är nya. Det krävs även att man ser till att operatörerna får rätt utbildningar för att hantera den nya maskinparken. Moderna pressar är enklare att hantera såvida man vet hur moduler ska plockas bort och underhållet ska skötas. Det finns kortare utbildningar för operatörer som behöver bekanta sig med de krav och regler som gäller för nyare pressar. Dessa utbildningar är guld värda då man vill effektivisera en presslinje och få fram de bästa resultaten från den.